Project

CO2-meter

Deze CO2-meter is ontworpen door RevSpace, de hackerspace van omgeving Den Haag. Zij hebben deze meter ontworpen met het doel een goedkope CO2-meter aan te bieden aan scholen. Wij hopen dit doel dan ook verder te kunnen zetten. Dit is uiteindelijk wel afhankelijk van hoeveel vraag er nog naar is. Hier komt nog bij dat deze meter heel duidelijk aangeeft wanneer je een raam moet openen. Hier voegen wij nog een aantal software aanpassingen toe zodat de gegevens ordelijk opgeslagen kunnen worden. Hierdoor kunnen de leerlingen dan een onderzoek opstarten rond de luchtkwaliteit in een klaslokaal of andere binnenruimten.

Het computertje achter deze meter heeft ook een antenne om verbinding te maken met wifi. Standaard is deze functie volledig uitgeschakeld, maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om de CO2-waardes ergens centraal te verzamelen en wedstrijden te organiseren tussen verschillende klassen voor de beste luchtkwaliteit.

Verder kan je deze meter ook gebruiken om buiten het klaslokaal metingen uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt, is een powerbank om de meter van voldoende stroom te voorzien.

Als laatste kan je de sensor ook hergebruiken in onze Vertical Farm.

STEM CO2-meter bouwpakket
STEM CO2-meter bouwpakket
STEM CO2-meter bouwpakket
STEM CO2-meter bouwpakket
STEM CO2-meter bouwpakket
STEM CO2-meter bouwpakket 3D-print
STEM CO2-meter bouwpakket 3D-print
420
789
1010

Groen: lage waarde, dus de ventilatie is in orde
Geel: de CO2-concentratie is verhoogd, maar nog acceptabel
Rood: de CO2-concentratie is hoog, dus de ventilatie is niet in orde! Het is niet goed om langdurig in deze ruimte te verblijven, dus er moet direct extra worden geventileerd, bijvoorbeeld met open ramen.

De eerste 24 uur zijn de metingen niet zo betrouwbaar, dus zet de ramen open voor de zekerheid, ongeacht welke waarde de CO2-meter aangeeft. Laat de sensor 's nachts in een geventileerde binnenruimte aanstaan zodat de volautomatische afstelling zijn ding kan doen.

De fabrikant van de sensor specifieert een tolerantie van ± 50 PPM ± 5%. Het bereik van de sensor is 0~10000ppm.

Hoe werkt dit?

Het "brein" van dit project is een TTGO T-display ESP32. Dit is een microcontroller met een ingebouwd kleurenscherm. Deze ESP32 heeft ook wifi, maar is in dit project standaard uitgeschakeld. Daarbovenop is er een CO2-sensor die via het NDIR principe het CO2-gehalte van de lucht detecteert. NDIR staat voor het non-dispersive infrared, met andere woorden wordt er gebruik gemaakt van infrarode bron. Deze bron schijnt dan op een soort ontvanger met wat filters zodat enkel de golflengte van het te onderzoeken gas wordt doorgelaten. Het is dus een soort spectrometer voor CO2.

Het afgelopen jaar zijn CO2-meters meermaals in het nieuws geweest in verband met Corona. Kort samengevat is een CO2-meter een goede indicatie of een lokaal geventileerd moet worden. In het lang gaat het hier om de aerosolverspreiding. Dit zijn kleine druppeltjes die langdurig in een lokaal blijven hangen. Deze kleine druppeltjes kunnen enkel verdwijnen door goede ventilatie. Dit maakt dat ventilatie ook belangrijk is om de verspreiding van virusdeeltjes tegen te houden. Ventilatie mag echter niet gezien worden als een vervanging voor mondmaskers, deze houden veel meer grotere druppels tegen.

Buiten de verspreiding van virussen zijn er cognitieve effecten door een te hoge CO2-concentratie. Hier zijn al meerdere onderzoeken naar gevoerd. Operame vermeldde hierbij volgende conclusies van onderzoeken.
* Bij een onderzoek op een Nederlandse basisschool bleek dat het aantal taalfouten met 6% en het aantal rekenfouten met 23% afnam, door met ventilatie het CO2-niveau in de klas op 800 PPM te houden.
* Bij een onderzoek in Denemarken bleek het verhogen van de ventilatie, waardoor het CO2-niveau terugliep van 1218 PPM naar 843 PPM, tot een verbetering in rekenprestaties van 15% te leiden.
* Een onderzoek in de Verenigde Staten leverde een statistisch significante correlatie op tussen een lager CO2-niveau en hogere toets prestaties.

De hoeveelheid CO2 wordt uitgedrukt in PPM, dit staat voor Parts Per Milion. De buitenlucht is rond de 420 PPM. Door de klimaatsverandering is dit cijfer langzaam aan het stijgen.

ArduBlock

Onze CO2-sensor is ook te gebruiken in combinatie met een Arduino Nano Every en ArduBlock. ArduBlock is een grafische programmeertaal voor Arduino. Met ArduBlock kan je een zeer eenvoudige code schrijven zoals het uitlezen van de CO2-waarde om de 2 seconden en deze weergeven op de Serial monitor. Maar het is ook mogelijk moeilijkere code te schrijven die bijvoorbeeld een lampje laat branden bij een te hoog CO2-niveau. Je kan ook kiezen om de CO2-waardes wegschrijven op een SD-kaart om er later een grafiek van te maken.

ArduBlock CO2-meter
Arduino Serial monitor

Voorbeeld

Voor het voorbeeld hebben we ervoor gekozen om een eenvoudig programma te schrijven waarbij de Arduino eerst de CO2-waarde uitleest en weergeeft, 2 seconden wacht en weer opnieuw begint. De waardes op de afbeelding zijn afkomstig van een sensor die in de buitenlucht hing.

Projecteigenschappen

Niveau
Gemiddeld
Leeftijd
12-16j
Tijdsduur
Meerdere weken
Categorie
Klimaat, biologie, informatica...
Kostprijs
€59
Ontworpen door
Inhoud
  • CO2-sensor
  • TTGO T-display ESP32
  • PCB
  • USB kabel optioneel
  • Handleiding Solderen