Computationeel denken

Robotcar

Toch niet weer iemand met een robotauto?! Nee, we vinden het wiel niet opnieuw uit. Onze robotauto is het resultaat van een samenwerking met een STEM-leerkracht uit de eerste en tweede graad. De leerkracht gebruikte al een toffe robotauto tijdens de STEM-lessen. Deze robot had maar één groot probleem, de leerlingen verloren veel tijd aan solderen. Hierdoor bleef weinig tijd over voor leuke experimenten en opdrachten. STEM is veel meer dan enkel een solderen en programmeren!
Deze robotauto is klaar om uitgetest te worden door alle leerlingen in de secundaire scholen. Omdat er nog maar weinig testen in de klassituatie zijn gedaan, bieden we de enorm uitgebreide robot nu voor een uitzonderlijk lage prijs aan. Hiervoor vragen we enkel een review zodat ook de laatste kleine problemen in de klas opgelost kunnen worden. Dit aanbod is enkel geldig zolang de voorraad strekt.
De levertermijn van dit artikel is begin april, dus ideaal om mee te starten na de paasvakantie.

STEM robotcar bouwpakket

Hoe werkt dit?

STEM robotcar analoge poorten

Analoge poorten

De robotauto heeft vier analoge poorten met een aparte voeding. Deze poorten zijn multifunctioneel, laat zeker je eigen fantasie los om deze poorten originele nieuwe functies te geven. Een voorbeeld hiervan: sluit een temperatuursensor aan op poort 1 en leg een lijnencircuit aan dat de robot moet volgen waarvan de helft in de zon ligt en de helft in de schaduw. Sluit een servomotor aan op poort 2 en laat de robot een vlaggetje opsteken als de robot zich in de zon bevindt.

STEM robotcar zonnepaneel aansluiting

Batterij/zonnepaneel

Op de printplaat staat er zowel een aansluiting voor een batterij als een zonnepaneel. Op de aansluiting van de batterij hebben we nog een extra “boost” circuit aangemaakt. Hierdoor heeft de robot slechts 3xAA-batterijen nodig. Dit extra circuit zorgt er ook voor dat de batterijen een veel langere levensduur hebben. Zo verbruiken de experimenten minder batterijen. Ook herlaadbare batterijen zijn compatibel met de robot.

STEM robotcar RX en TX poorten

RX/TX poorten

De RX en TX poorten op de printplaat zijn ook multifunctionele poorten voor sensoren of communicatiemodules die gebruik maken van het serial communicatie protocol. Een voorbeeld hiervan is onze CO2-sensor die zowel in de Vertical Farm als in ons CO2-meter-bouwpakket zit. Hiermee kan je bijvoorbeeld de robot in een afgesloten ruimte laten rondrijden en zoeken naar “een lekkende tank” zoals de robot SPOT van Boston Dynamics vaak moet doen. De lekkende tank kan je eenvoudig maken met een gistproces dat CO2 produceert. Wanneer de robot deze “tank” vindt, kan hij beginnen piepen via de buzzer.

STEM robotcar I²C

I²C

I²C een zeer uitgebreid communicatieprotocol dat je kan gebruiken voor sensoren, schermen en nog veel meer. Op Wikipedia vindt je terug: “De I2C-bus werd in 1979 door Philips ontwikkeld en in 1980 gepatenteerd als een betrouwbaar en goedkoop alternatief voor een reeks van andere databussen die destijds werden toegepast in consumentenapparaten.” Ken je dit communicatiekanaal voor elektronica nog niet? Dan is het zeker de moeite om dit eens op te zoeken. We hebben op de printplaat zowel de poort voor de 5V I²C als de 3V I²C gezet. Hierdoor kan je ook de nieuwere en vaak zuinigere 3V sensoren gebruiken.

STEM robotcar kleurensensoren

Kleurensensoren

Deze sensoren heb je waarschijnlijk nog nooit op een robotauto gezien. Deze sensoren kan je op twee verschillende manieren gebruiken. Ofwel gebruik je ze als gewone lichtsensoren voor het zichtbare lichtspectrum. Ofwel gebruik je deze sensoren samen met de RGB LED’s. Dit maakt dat deze robotjes beschikken over een uniek eenvoudig communicatiekanaal. Bekijk zeker eens ons voorbeeldproject “Corona simulatie”.

STEM robotcar micro sd-kaart

SD-kaart

Als laatste hebben we ook een micro SD-kaarthouder aan robot toegevoegd. Dit maakt dat je zeer eenvoudig ordelijk resultaten van mogelijke experimenten kan opslaan. Deze resultaten kan je nadien importeren in Excel en omzetten in grafieken en statische analyses. Of de resultaten gebruiken voor verdere berekeningen voor verdere STEM-projecten.

Eenvoudig te solderen

STEM is veel meer dan enkel een solderen en programmeren! De meeste onderdelen van deze robot zijn al gesoldeerd voordat deze gebruikt wordt in de klas. Enkel de robuuste onderdelen moeten de leerlingen zelf nog solderen zoals de motoren en baterijhouder. De soldeerpunten van deze punten zijn extra groot om te garanderen dat ze eenvoudig te solderen zijn met leerlingen. Wil je de leerlingen nog leren solderen voordat ze beginnen aan deze uitdaging? Neem dan zeker een kijkje naar onze andere soldeerprojecten zoals de F16. Dit alles zorgt ervoor dat er veel meer tijd overblijft om leuke experimenten uit te voeren met de robot.

STEM robotcar zonnepaneel aansluiting
3D print wheels

3D-print en/of laser cut

De wielen van deze robotauto worden gemaakt met een 3D-printer die gebruikt maakt van een flexibel filament. Print of ontwerp je liever zelf wielen voor deze robot? Dit is zeker mogelijk contacteer ons hiervoor op info@stem-support.be

Ardublock

Onze robotauto is ook te programmeren in combinatie met een Arduino Nano Every en ArduBlock. ArduBlock is een grafische programmeertaal voor Arduino. Met ArduBlock kan je een zeer eenvoudige goed te begrijpen code schrijven.

Ardublock preview

Mogelijke projecten

STEM robotcar zonnepaneel

Groene energie

Ooit al gehoord van de Solar Challenge? Met deze robot kan je eigen solar challange organiseren in de klas! De robot heeft een extra aansluiting voor één of meerdere zonnepanelen rechtstreeks op de motoren. Maak nadien zelf nog een extra houder met een 3D-printer of lasercutter en start de challenge.

STEM robotcar lijn volgen

Circuit volgen

Onderaan de robot hebben we ook nog een aantal lijnvolgsensoren geplaatst zodat de robot een circuit op de grond kan volgen. Eventueel kan je een servomotor met grijparm op de robot plaatsen en heb dan heb je een echte magazijnrobot.

STEM robotcar corona simulatie

Corona simulatie

De corona situatie mag dan veel beter zijn, in robotland kunnen we nog steeds een simulatie maken van de verspreiding van dit virus. Deze robot beschikt over meerdere RGB LED die van kleur kunnen veranderen. De rode robotjes zijn besmet met corona, de groene zijn gezond. Wanneer een groene robot te lang in de buurt blijft van een rode robot verandert deze robot ook in een rode (besmette) robot.

frequentie analyze buzzer

Onderzoek hoe geluid werkt

De robot heeft een vrij grote buzzer die tot 75 dB geluid kan produceren. Doordat deze buzzer rechtstreeks door de Arduino wordt aangestuurd kan deze buzzer meerdere toonhoogtes spelen. Wil je je favoriete deuntje programmeren dan kan dat!

Timeline!

1
juni 2021

Eerste gesprekken


augustus 2021

Eerste mindmaps/ideeën

2

3
september 2021

Uitwerking van de werking van de project ideeën


november 2021

Controle en review van de uitwerking

4

5
25 februari 2022

Laatste controle en aanpassingen


2 maart 2022

Bestelling eerste reeks robots

6

7
maart 2022

Online launch


maart 2022

Ardublock aanpassen

8

9
4 april 2022

Verwachte levering aan de scholen


18 april 2022

Start van het project in de scholen met support voor problemen

10

11
Juli 2022

Reviews bekijken en oplossen voor volgend schooljaar

Projecteigenschappen

Niveau
Moeilijk
Leeftijd
12-16j
Tijdsduur
Meerdere weken
Categorie
Computationeel denken, ...
Kostprijs
€77
Ontworpen door
Lowie
Inhoud
  • Batterij Houder
  • Arduino
  • PCB
  • 2 Wielen en motoren
  • 1 Handleiding
  • Verschillende elektronica onderdelen